Se artikel fra magasinet “Sport & Uddannelse”

Tre unges kampagnetur til Sydfyns uddannelsessteder fik 40 nysgerrige til at møde op, og en vedholdende indsats for fællesskab og sjov også udenfor bådene, har givet medlemsboom i Thurø Sejlklub.

Da jeg kom fra hovedstaden til Svendborg for at gå på SIMAC, tænkte jeg, at det bare var en kort flirt med Sydfyn, men det er fire år siden, og jeg er især blevet grebet af Thurø Sejlklub, fortæller Johan Hoff.
Hele sæsonen har den 24-årige maskinmesterelev stået i spidsen for Sejl & Studer.
40 mødte op fra start, og 25 har meldt sig ind.
Samtidig er der gode planer for flere bøm og unge i klubben de næste år. Succesen har vakt opsigt, og Johan var i november 2017 på talerstolen ved Dansk Sejlunions klubkon­ference for at fortælle nærmere om Thurø Sejlklubs model for Sejl & Studer.

Gode fornemmelse

Johan Hoff kom til Thurø Sejlklub, fordi han havde lært et af klubbens medlemmer at kende på et instruktørkursus.
Allerede første sæson, Johan var i klubben, kom han til at træne optimistsejlere, som han også havde gjort i sin hjemby.
Anden sæson fik han ansvaret for krabbeholdet. De mindste, som skal lære vandet at kende.
Der var syv første gang, men fjerde gang og resten af sæsonen var de 25.
Det vigtigste var at gøre alle trygge ved vandet og sørge for, de har det sjovt sammen under hele træningen – og også at forældrene bliver godt orienteret om, hvad vi laver ude på vandet, fortæl­ler Johan.
Vi leger al træning ind. Med bolde og badedyr i starten, og sidst på sæsonen sejler de stopdans og limbo med bådene, fortæller han.
Filosofien er, at det først og fremmest skal være sjovt, og de der ønsker at udvikle deres talent, får så opbakning til at træne det ekstra.
Udfordringen i mange klubber er imidlertid, at medlemmerne smutter i 15-18 års alderen, og derfor kom ideen om Sejl & Studer meget kærkomment.

God forståelse

Da Johan Hoff fik ideen til Sejl  Studer i en syd­fynsk version, havde han sammen med Christoffer Slott Westerberg og Frida Sparre Hangel tænkt at gøre det i egen klub, men da de kunne få frie hænder i Thurø Sejlklub, var det langt bedre, for her var sejlbåde og rammer til det.
Et par modne medlemmer af bestyrelsen havde gjort forsøget på uddannelsesstederne, men ideen fængede først, da de tre unge kom ud på SIMAC, HF-Søfart, Den frie Lærerskole og SDU i Odense.
– Vi ved fra os selv, hvad der er vigtigt, hvis vi skulle tage til Gambøt for at sejle: aftensmad, faste priser, et overskueligt program, nem transport og så nogle rare mennesker at være sammen med, forklarer Johan.
Vi sørgede for “kødsovs og sodavand” for 16 kr., hjalp dem til fællestransport, løbende opdateringer på FB-siden og frem for alt sikrede vi, at alle følte sig set hver gang, forklarer han.
Ingen måtte tage hjem fra en klubaften og føle, det ville have været det samme uden den oplevelse, så der blev sunget i arm, fordelt praktiske opgaver, trænet og spist sammen. En aften om ugen en hel sæson for 625 kr. Ikke mindst takket være økonomisk støtte fra bl.a. SIMAC.
Og så sejler de i både til 300.000 kr. Det er helt unikt, siger Johan.

Godt fundament

Fundamentet for at sejle er tryghed.
– Om de er otte år eller 20, så leger vi sikkerheden ind – du ved, dykker op i hulrummet under en kæntret båd for at få en vittighed eller svinger sig i vandet fra mastekranen, forklarer Johan.
Selv den første aften med over 13 m/s vind lyk­kedes det alle at komme på vandet under trygge forhold. Siden har flere været på ungdoms-cruise i uge 29. En sejltur rundt i landet med andre unge i private både. I år deltog 50 unge. Nogen har hjulpet til ved stævnet Silverrudder i Svendborg, og en del var med til klubmesterskab i J70 i uge 42.
Sejl & Studer har skabt venskaber, som rækker langt udenfor Thurø Sejlklub – eksempelvis har jeg hørt, at nogen er mødtes til den enes digtoplæsning på Arne B. Det er det, der gør studieopholdet til noget særligt, mener Johan.

God tid til talenterne

Ifølge Johans vision, vokser talenterne ud af det miljø, som er så meget mere end dyre både og strid vind i masteme.
De yngste får lov at lege kapsejlads, og vi træner dem med den indstilling, at de har god tid i mod­sætning til mange andre sportsgrene, siger Johan, og minder om, at en del af klubbens bedste hold i dens tre populære J70’er både er pensionister.
– Som 10-13 årig skal forældrene være lige så meget med, for stævner kræver overnatninger, kørsel, penge og masser af opbakning, så en egentlig talentudvikling kan for alvor først begynde, når de unge er selvkørende på næsten alle om­råder, mener han.
Sejlklubben har sejlere i sportsklassen og i talent­centret. Han understreger blot, at valget af talent og elite ikke bør ske på bekostning af de sociale rammer og netværket, for det er back up’en, både når det går op og ned.
Hvad fremtiden bringer er spændende. Johan Hoff har fået en aftale med hyre ved Mærsk, når han er færdig som maskinmester, men det bliver vist ikke let for hverken klubben eller Johan at sige farvel.